Slik ble København et arkitektur- og designforbilde

Foto: Eleonora Costi

Kreativitet, håndverk og demokrati er elementer som i mange tiår har bidratt til å posisjonere Danmark fremst innen innovativ design og arkitektur som forbedrer livene våre.

Dansk design var opprinnelig et produkt fra 1950-tallet. Etterkrigstiden var preget av materialmangel, noe som gjorde holdbarhet og høy kvalitet svært etterspurt. Design i denne perioden var derfor preget av enkelt design, funksjonalitet og minimalisme.

Dansk design er rett og slett laget for å leve. Faktisk var København fødestedet for konseptet «design som forbedrer livet» – det overordnede temaet for verdens største designpris, INDEX: Award, organisert av The Index Project.

Noen av de mest fremtredende danske designerne fra mid-century-perioden, deriblant Georg Jensen, Hans J. Wegner, Finn Juhl og Arne Jacobsen, for å nevne noen, har vært med på å gjøre dansk design populært internasjonalt.

Dagens designere, som Louise Campbell, HAY, Normann Copenhagen, Cecilie Manz og Muuto, støtter seg alle til elementer fra etterkrigstidens danske designklassikere.

Hele Radisson Hotel ble designet innvendig og utvendig av en av Danmarks store arkitekter – Arne Jacobsen. Han formet alt fra selve bygningen, interiøret, bestikket og møblene, og mye av dette har med tiden blitt kjente designikoner.Bilde:PR photo

Danmark har også gradvis kommet til et høyt nivå av motebevissthet med butikker og motedesignere som Mads Nørgaard, Henrik Vibskov, Stine Goya og Wood Wood. Har du noen gang hørt begrepet demokratisk mote? Det dekker klesplagg av høy kvalitet som de fleste har råd til. Ikke mange steder utenom København kan skryte av å ha så mange butikker som selger kvalitetsmote i mellomprisklassen.

En historie om funksjonalisme

På 1930-tallet var dansk arkitektur av den rasjonelle sorten, der design i betong, glass og jern så dagens lys for å møte tidens sosiale behov. Senere utviklet den seg og blandet seg med egenskaper fra modernismen, som bruk av uregelmessige grunnplaner, åpne interiør, flate tak og glassfasader.

Bellevue strand og omegn er hjemstedet for en rekke ikoniske arkitektoniske klassikere fra en av de aller største: Arkitekten og designeren Arne Jacobsen.Bilde:Martin Heiberg

Mange av de store danske designerne på 1950-tallet var i tillegg til møbeldesignere også store arkitekter.

Arne Jacobsen ble den ledende arkitekten i Danmark i etterkrigstiden med Bellavista-husene nord for København, rådhuset i København-forstaden Rødovre og Radisson Blu Royal Hotel i København, som han designet både ut- og innvendig, helt ned til sølvtøyet brukt i restauranten. Radisson Blu Royal Hotel er derfor det aller første designhotellet i verden.

På 1960-tallet kom danske arkitekter inn på verdensscenen og fulgte Arne Jacobsens eksempel. De mest bemerkelsesverdige verkene er Jørn Utzons ikoniske operahus i Sydney, nå et verdensarvsted, og bygningen til Saudi-Arabias utenriksdepartement i Riyadh, tegnet av Henning Larsen.

Lys, vann, åpne rom og bærekraft

I dag domineres bybildet i København sentrum av bygninger på fire til seks etasjer, og ikke av typiske skyskraper i glass og stål som i mange andre hovedsteder. Byen står imidlertid ikke i ro arkitektonisk sett. Moderne arkitektoniske tillegg til byen skyter opp overalt og klarer å blande seg vakkert inn med de gamle historiske bygningene og palassene.

8Tallet i Ørestad

Kalvebod Fælled er et stort naturområde i Københavns Amager-område. På grensa til det urbane bybildet ligger 8TALLET-bygningen.Bilde:Thomas Høyrup Christensen

Lys, vann, åpne rom og bærekraft er nøkkelelementene i den danske hovedstadens nye arkitektoniske boom. Dristig byplanlegging og arkitektur i verdensklasse har fått en fremvekst i fire sentrale deler av byen, nemlig Ørestad, Nordhavn, sentrum og ikke minst langs Københavns sjøside. Nærheten til og refleksjonen av vannet i disse nye bygningene er en vanlig fellesnevner.

Designet for livet

De nye konstruksjonene er designet for kulturelle, bolig- og forretningsformål, men aller mest for livet – og menneskene. I tillegg til bygningens utseende og følelse har funksjonalitet og samspillet mellom mennesker vært i arkitektenes bakhode.

Sykkelslangen krysser havnen og er en av mange sykkelbroer som gjør det enkelt, trygt og vakkert å komme seg rundt om i København på to hjul.Bilde:Astrid Maria Rasmussen

Foruten Cykelslangen, er Tietgenkollegiet og 8-Tallet noen gode eksempler på denne tilnærmingen, som begge er boligbygninger konstruert for å bringe mennesker sammen. Et utmerket eksempel på en ekstraordinær sykkelparkeringsplass designet for livet finner vi på Karen Blixens Plads. En av dansk arkitekturs superstjerner i det 21. århundre er Bjarke Ingels, hvis arkitektoniske fotspor er å finne over hele København. BIG (Bjarke Ingels Group) har designet 8-Tallet, VM Houses, VM Mountain og Superkilen bypark i København, for å nevne noen.

Superkilen park er et populært rekreasjonsområde i Københavns Nørrebro-område. Parken er designet av arkitektene Bjarke Ingels Group (BIG) i samarbeid med kunstnerne Superflex og består segmentene Den Røde Plads, Det Sorte Marked og Den Grønne Park.Bilde:Thomas Høyrup Christensen