Den lille havfrue – den lille statuen og den store attraksjonen

Foto: Rasmus Flindt Pedersen

På Langelinie kai ved inngangen til Københavns havn finnes en av Danmarks største attraksjoner, som ironisk nok også er en av de minste: Den lille havfrue.

Edvard Eriksens skulptur gjør ikke så mye ut av seg, men den søte havfruen København klarer likevel å tiltrekke seg tusenvis av beundrere det ene året etter det andre. Turister strømmer ofte til den lille skulpturen, som har tatt plass på en stein ved vannkanten.

Skulpturen Den lille havfrue ble reist 23. august 1913 på Langelinie i København som en gave til Københavns kommune. Den sjenerøse giveren var Carl Jacobsen – sønn av J.C. Jacobsen, som grunnla en annen københavnsk verdensstjerne, nemlig Carlsberg-bryggeriet. I tillegg til å være med på å gjøre Carlsberg til en suksess, var Carl Jacobsen også kjent som en stor kunstelsker, noe som har satt et tydelig preg på Danmark. Ikke bare mens han levde og ga publikum tilgang til sin imponerende kunstsamling, men også i stor grad fordi han stiftet New Carlsberg Foundation slik at hans engasjement for kunst kunne leve videre. Faktisk er det blant annet derfor vi i dag har mulighet til å besøke Ny Carlsberg Glyptotek – en annen populær attraksjon i København.

Den lille havfrue er laget av bronse og granitt og er inspirert av Hans Christian Andersens eventyr om havfruen som ofrer alt for å bli forent med den unge og vakre prinsen på land. Hver morgen og kveld svømmer hun opp fra havets bunn, og fra sin stein i vannet speider hun lengselsfullt etter prinsen. Historien om Den lille havfrue er kjent for mange barn, ikke bare fra H.C. Andersens originalversjon, men i dag også fra Disney-versjonen med samme navn.

Ble forelsket

Brygger Carl Jacobsen ble forelsket i figuren etter å ha sett en ballettforestilling inspirert av eventyret på Det Kongelige Teater i København. Jacobsen var så begeistret, både for eventyret og balletten, at han ga billedhuggeren Edvard Eriksen et oppdrag om å lage en skulptur av havfruen.

Inspirert av en ballerina Skulpturen er inspirert av ballerinaen Ellen Price, som i 1909 danset hovedrollen i balletten Den Lille Havfrue på Det Kongelige Teater. Ellen Price ville imidlertid ikke være en nakenmodell for billedhuggeren Edvard Eriksen. Så kunstnerens kone, Eline Eriksen, satt i stedet som modell for skulpturen til Den lille havfrue.

Den hodeløse havfruen

Opp gjennom årene har den aldrende damen på kaien dessverre blitt utsatt for hærverk flere ganger. To ganger har hun mistet hodet, én gang har hun fått armen saget av, og flere ganger har hun fått maling hellet over seg. Men hver gang har hun blitt reddet og rengjort, slik at hun kan bli værende på sitt sted og ønske reisende til Københavns havn velkommen.

Det du kan oppleve i nærheten av Den lille havfrue

Dersom du tar turen ut til havfruen København på Langelinie, kan du med fordel også sette av tid til en tur til det vakre Kastellet, og fra der gå forbi Det danske kongehusets bolig, Amalienborg slott, på vei inn til sentrum. I gangavstand fra havfruen København finner du også restauranten Lumskebugten, som er i toppklasse når det kommer til god dansk lunsj og middag.