Alt om København flyplass, Kastrup, og hvor lett du kommer deg inn i byen

Foto: Morten Bjarnhof

København flyplass, Kastrup, ligger kun åtte kilometer fra København sentrum. Med 60 000 daglige passasjerer er dette den største flyplassen i Norden.

København flyplass ble grunnlagt i 1925 og er i dag Nordens største og travleste flyplass. Flyplassen er et knutepunkt for Nord-Europa og består av 3 terminaler. Terminal 1 håndterer imidlertid kun et lite antall flyvninger, og de fleste innenlandsflyvningene er flyttet til Terminal 2 eller 3 – som også betjener internasjonale flyvninger og flyvninger til Færøyene og Grønland.

Alle internasjonale ankomster finner sted i Terminal 3. I området mellom terminal 2 og 3 finner du bagasjeoppbevaring og tollvesenet om du skulle trenge et stempel for momsrefusjon. Etter sikkerhetskontrollen finner du et hav av shoppingmuligheter, spisesteder og mange andre tjenester – alt samlet i et stort sammenhengende område med lett tilgang til gatene.

Kom enkelt fra København flyplass til sentrum

Med en avstand på kun 8 km til byen, skal det ikke være noe problem å ta seg fra København flyplass til sentrum. Avhengig av hvilken type transport du velger, så er reisetiden på mellom 13 og 35 minutter. Du kan med fordel orientere deg om din videre ferd når du velger hvilken transportmåte du skal benytte deg av fra flyplassen. Ved ankomst til Terminal 3 er det lett å finne frem til både tog og metro – det er bare å fortsette rett fram i terminalen. I samme retning finner du offentlige busser. Bussene står rett utenfor terminal 3.

Bilde:Ernst Tobisch

Tog

Som utgangspunkt kjører tog fra København flyplass til sentrum hvert 10. minutt på dagtid. Deretter hvert 20. minutt frem til midnatt, og én gang i timen i løpet av nattetimene. Turen til København sentralstasjon tar kun 15 minutter. Fra Københavns sentralstasjon finner man videre forbindelse til hele landet via tog, S-tog eller buss. Københavns sentralstasjon ligger sentralt og i gangavstand til severdigheter som Tivoli, Glyptoteket, Strøget og et hav av overnattingsmuligheter, shoppingmuligheter og spisesteder.

Metro

Dersom du i stedet velger Metroen, kan du komme til Kongens Nytorv på kun 13 minutter. Her har det siden 2019 vært en forbindelse til Cityringen (M3), en metrolinje med 17 stopp rundt København. Hele strekningen tar kun 28 minutter, og selv om du skulle ta den i gal retning, vil du uansett havne på ønsket stasjon innen kort tid. Dersom du kommer fra København flyplass og skal til cruiseterminalen i Nordhavn, kan du enkelt bytte metro på Kongens Nytorv og fortsette med linje M4. M4 åpnet året etter Cityringen og er den siste utvidelsen av Københavns metronettverk. Skal du til Kongens Nytorv, Nørreport eller Frederiksberg/Vanløse, er det beste alternativet å ta metroen, som går hele tiden. Billetter kan kjøpes direkte på metrostasjonen.

Taxi

Du finner taxier utenfor både terminal 1 og 3. Det tar rundt 20-30 minutter med taxi inn til byen. Turen fra København flyplass til sentrum koster mellom 250 og 350 kroner, avhengig av trafikkbildet. Mange hoteller har samarbeidsavtaler med taxiselskapene og tilbyr taxiturer til fast pris. Dette kan ofte lønne seg dersom du skal reise i rushtiden, som ofte er forbundet med høyere kostnader.

Buss

Fra flyplassen går buss 5C til Københavns sentralstasjon. Den tar omtrent 36 minutter. Bussen stopper rett utenfor Terminal 3. Utover de offentlige bussene er flyplassen også et stoppested for flere busselskaper. Abildskous buss 888 går fra Jylland til København med stopp ved Terminal 2 på København flyplass. Greyhounds buss 999 går mellom Malmø og København og stopper ved København lufthavn Terminal 3, i Sydhavnen og ved Københavns sentralstasjon.

Parkering

I tillegg til offentlig transport har København lufthavn et stort parkeringsområde dersom du skulle ankomme i egen bil. Parkeringen koster fra 395,- pr. uke og varierer i pris alt etter plassering i forhold til terminalene og om det er utendørs eller innendørs parkering. Det finnes fem ulike parkeringssteder, hvorav den billigste løsningen ligger lengst unna terminalene. Fra her går det gratis busser inn til terminalene. Du kan med fordel bestille og betale for parkering på internett før turen for å redusere prisen litt. København lufthavn ligger nær motorveien, som man kommer lett til og fra.

Copenhagen Card

Dersom du planlegger å besøke København og flere av de største severdighetene, kan du med fordel kjøpe et Copenhagen Card allerede ved ankomst. Det vil nemlig også gi deg gratis transport i hovedstadsområdet i den valgte, aktive perioden. Kortet kan kjøpes før ankomst og aktiveres kun etter at du har landet på København flyplass. Kortet kan kjøpes med en gyldighet på mellom 24 og 120 timer. I tillegg til gratis transport vil du selvfølgelig også få fri tilgang til over 80 attraksjoner og museer, samt rabatter på flere restauranter, kafeer og guidede turer. Kortet fås kjøpt på nett og brukes sammen med Copenhagen Cards-appen. Les mer om Copenhagen Card.

Citypass

Ønsker du bare muligheten for besparelser på transport, kan du sjekke ut Citypass-løsningen. Her kan du fra det øyeblikket du lander på København flyplass anvende deg av transportmidler (buss, metro og tog) fritt i mellom 24-120 timer i sonene 1-4. Les mer her.