VisitCopenhagen
You can taste some of Denmark's best smørrebrød at Aamanns 1921 in Copenhagen.

Københavns innovative matscene

Københavns restaurantscene er en av de mest innovative i verden. Vi har noen forløpere som virkelig liker å utfordre hele idéen om mat, hvordan den tilberedes og hvordan den oppleves. Men hvorfor er det slik? La oss ta et steg tilbake og se om vi kan få et glimt av det store bildet.

Det københavnske kjøkken. Noe for alle

Som du kanskje vet, så går København sine egne veier på den internasjonale matscenen. Enten du liker ekstremt eksperimentelle kulinariske opplevelser, tradisjonelle danske retter eller bærekraftig mat, så får du alt og mere til her. Og i alle prisklasser.

Typisk fra Det københavnske kjøkken?

Den nye nordiske bølgen er bare en liten, men viktig del av det som har foregått på Københavns matscene de siste årene. Men det er behov for flere biter i puslespillet for å få et noe mer fullstendig bilde av hva du kan forvente deg når du utforsker restaurantene i København. Vi må snakke om øl og fisk.

Barr

Selv om fisk og øl ikke fullfører bildet, gir det ingen mening å ikke nevne dem. København er jo tross alt en by ved sjøen og en by med stolte ølbryggingstradisjoner.

Så hva er typisk egentlig? Allsidighet, kvalitet og en innovativ tilnærming, sannsynligvis.

Deilig bærekraft

København er en grønn tenkende by, noe som inkluderer en ganske stor del av den lokale restaurantbransjen. Det finnes ingen generelle regler her, men flere restauranter setter egne regler for seg selv. Organiske råvarer, lokalt dyrkede avlinger, reduksjon av matsvinn, bevissthet rundt energiforbruk osv. Og selvsagt skal ikke maten være noe annet enn superdeilig.

GRO Spiseri and rooftop farm in Østerbro

På et tak i Østerbro-området finner du den urbane gården og restauranten ØsterGro. Det er en såkalt Andelslandbruk (CSA, Community Supported Agriculture). En alternativ, lokalbasert økonomisk modell for jordbruk og matdistribusjon som direkte knytter bønder og forbrukere sammen.

Med støtte fra tradisjonens skuldre

Tradisjonell dansk mat kan være så mangt, men trolig er klassikeren «smørbrød» den mest berømte. Denne åpne sandwichen servert med en kald øl og en snaps er noe du ikke kan gå glipp av. Vi har plukket ut tre restauranter, som alle tilbyr tradisjonelle retter – og nytolkninger av dem.

Restaurant Kronborg

Mer spennende lesning om København

Københavnsk design, kultur og arkitektur
8Tallet i Ørestad
Alt om en grønn livsstil i København
Harbour bath in Copenhagen
Airline