Cykelkokken

Københavns innovative matscene

Foto: Daniel Rasmussen

Københavns restaurantscene er en av de mest innovative i verden. Vi har noen forløpere som virkelig liker å utfordre hele idéen om mat, hvordan den tilberedes og hvordan den oppleves. Men hvorfor er det slik? La oss ta et steg tilbake og se om vi kan få et glimt av det store bildet.

Som du kanskje vet, så går København sine egne veier på den internasjonale matscenen. Enten du liker ekstremt eksperimentelle kulinariske opplevelser, tradisjonelle danske retter eller bærekraftig mat, så får du alt og mere til her. Og i alle prisklasser.

Typisk for Københavns matscene?

Ny nordisk mat-bølgen er bare en liten, men betydelig del av det som har foregått på Københavns matscene de siste årene. Men det er behov for flere biter i puslespillet for å få et noe mer fullstendig bilde av hva man kan forvente når man utforsker restaurantene i København.

Barr

Bilde:Daniel Rasmussen

 

Så hva er egentlig typisk? Vi må snakke om bærekraft, allsidighet, innovasjon og selvsagt verdensledende gastronomi i toppklasse.

Deilig bærekraft

København er en grønn tenkende by, noe som inkluderer en ganske stor del av den lokale restaurantbransjen. Det finnes ingen generelle regler her, men flere restauranter setter egne regler for seg selv. Organiske råvarer, lokalt dyrkede avlinger, reduksjon av matsvinn, bevissthet rundt energiforbruk osv. Og selvsagt skal ikke maten være noe annet enn superdeilig.

På et tak i Østerbro-området finner du den urbane gården og restauranten ØsterGro. Det er en såkalt Andelslandbruk (CSA, Community Supported Agriculture). En alternativ, lokalbasert økonomisk modell for jordbruk og matdistribusjon som direkte knytter bønder og forbrukere sammen.Bilde:Martin Heiberg

Med støtte fra tradisjonens skuldre

Tradisjonell dansk mat kan være så mangt, men trolig er klassikeren «smørbrød» den mest berømte. Denne åpne sandwichen servert med en kald øl og en snaps er noe du ikke kan gå glipp av. Vi har plukket ut tre restauranter, som alle tilbyr tradisjonelle retter – og nytolkninger av dem.

Restaurant Kronborg

Bilde:Chris Tonnesen